Mijn visie

 

Mijn visie op gezondheid en ziekte begon al te ontstaan tijdens mijn studie Fysiotherapie. Er werd gesproken over de functies van het Autonome ( of Vegetatieve ) Zenuwstelsel. De naam geeft al aan, dat dit zenuwstelsel heel veel regelt in het lichaam, zonder dat wij dat bewust in de gaten hebben.

Wat mij als fysiotherapeut al direct verbaasde, was dat dit systeem de basisspanning in de spieren bepaalt, en dus níet het motorisch zenuwstelsel. Als je dan ook nog weet dat onze emoties in dit autonome systeem zitten, dan worden bepaalde chronische spierklachten zonder duidelijke oorzaak toch al duidelijker!

 

Ja, door verdere uitbouw van mijn kennis ging ik meer begrijpen wat STRESS eigenlijk betekent en doet.

Stress betekent niet -spanning- (emotioneel dus), zoals wij meestal denken. STRESS is een term uit de wetenschap, die voor het autonome zenuwstelsel betekent, dat de balans hierin gaat verschuiven.

Een STRESSOR is een oorzaak voor stress, bijvoorbeeld spanning door problemen met je buurman, maar ook teveel koffie, cola, virus-infecties, of problemen met je Biologische Klok ( Jetlag bv ) zijn stressoren. En denk eens aan operaties, aanrijdingen, geboorte-trauma's! Er zijn dus heel veel soorten stressoren, die de normale balans in het autonome zenuwstelsel ( ons computersysteem), langdurig of zelfs blijvend, kunnen verstoren.

 

Interessant is, dat er in het autonome zenuwstelsel voornamelijk 2 grote systemen werkzaam zijn, de (Ortho)Sympaticus en de Parasympaticus. Deze 2 hebben globaal een tegengestelde werking tot elkaar, maar kunnen nooit volledig onafhankelijk van de ander functioneren! Dus eigenlijk precies wat in de Traditionele Chinese Geneeskunde over Yin en Yang wordt gezegd!

De Sympaticus komt meer overeen met Yang, en de Parasympaticus met Yin.

Hierdoor wordt het nu mogelijk veel van wat in de Oosterse Geneeskunde over Energie, Meridianen, Acupunctuurpunten en Orgaanfuncties ( Zang-Fu) wordt gezegd te 'vertalen' naar begrijpelijke, westerse termen.

 

Het samengaan van deze wetenschappelijk verantwoordde kennis met het Holistische Concept van Oosterse geneeskunde is voor mij echt een eye-opener, waar ik veel mee werk. 

Verzekering & Acupuntuur vergoeding

In het algemeen zullen de meeste zorgverzekeringen in de aanvullende verzekering een budget hebben voor alternatieve therapie├źn. Lees meer »

Openingstijden van 08.00-18.00 uur
Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag. Beluister de voicemail voor het laatste nieuws.

Afspraken via 06-28235748
Zonodig via sms of app of via email.

Adresgegevens:
Bolderweg 1,
1332 AX Almere